lördag 14 juni 2008

Sallad Niçoise
















4 portioner

Salad
  • 2 skivor färsk tonfisk à cirka 250 g
  • 4 ägg
  • 400 g små kokta potatisar
  • 250 g cocktailtomater
  • 1 paket frysta gröna haricots verts
  • 2 finhackade schalottenlökar
  • 2 huvuden romansallad
Vinaigrette
  • 1 dl goda svarta urkärnade oliver
  • 3 sardellfiléer
  • 2 skalade vitlöksklyftor
  • zest (rivet skal) från 1/2 citron
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • Salt och peppar

Så här gör du
  1. Koka äggen: lägg dem i kallt vatten, och låt koka upp. Sätt klockan på 4 minuter när det kokar. Kallspola och skala.
  2. Halvera potatisen och tomaterna. Bryn potatisen i smör och olja. Blanda ner tomaterna och haricots vertsen. Salta och peppra.
  3. Blanda med salladen och den finhackade schalottenlöken.
  4. Gör vinaigretten: Blanda alla ingredienserna utom oljan och vinägern i en mortel. Krossa allt ordentligt. Blanda i oljan och vi­nägern, salta och peppra.
  5. Tonfisken: Man steker tonfisk precis som en bit kött som man vill ha rosa i mitten. Salta och peppra fisken. Bryn i het panna med smör och olja i cirka 2 minuter på varje sida beroende på hur tjock filén är.
  6. Lägg allt i djupa tallrikar. Dela tonfisken på hälften och lägg en skiva i varje tallrik.
Till servering
Vänd upp salladen i vinaigretten.

Inga kommentarer: