onsdag 10 augusti 2011

Rofans vardagsbröd


Blanda först
2dl grovt rågmjöl  
1dl hela linfrön
1dl havre- eller vetekli 
1-2 dl solrosfrön
1 msk ägg till pensling
5 dl  sesam- eller solrosfrön
salt
kokhett vatten


Dessutom behövs
1/2pkt jäst(25g)
2 dl ljummet vatten 9-10dl vetemjöl
2-3 dl vetemjöl extra
1 st 



Tillagning:
  1. Mät upp rågmjöl, linfrö, kli, solrosfrö och salt i en bunke. Slå över 5 dl kokhett vatten och rör om. Låt stå 1-2 timmer.
  2. Rör sedan ner jästen i ljummet vatten och blanda ner i bunken. Tillsätt den första mängden vetemjöl. Arbeta ihop degen och låt den jäsa med en handduk över bunken 1 timme.
  3. Strö ut 2 dl vetemjöl på bakbordet och tippa ut den jästa degen. Knåda igenom degen med lätta tag och mjölade händer. Forma degen till en tjock rulle och lägg den på papperskläddplåt.Jäsca30minuter.
  4. Pensla det utbakade brödet med uppvispat ägg och strö över sesamfrön eller solroskärnor.
  5. Grädda först brödet i 250°C i 15 min. Sänk därefter värmen till 150°C och grädda i ytterligare 25-30 minuter. (ett stort bröd)


    Från "Kärlek, Oliver och Timjan"

Inga kommentarer: