söndag 11 januari 2009

Öländska Kroppkakor

  • 10 kg potatis 
  • 1 kg sidfläsk
  • 4 guls löksr
  • 1 dl stötta kryddpepparkorn


  1. Man brukar blanda smeten enligt följande;1 del kokt, pressad potatis och 4 delar råriven och urvriden potatis, lite vetemjöl, lite salt och potatismjöl!
  2. Skala, riv och vrid:Skala potatisen och riv i matberedare på finaste skivan. (finns särskild rivskiva för kroppkakor) Låt den rårivna potatisen få rinna ur i ett durkslag över en gryta. På botten bildas potatismjöl som skall tillsättas i degen senare. Ta sedan lagom stora nävar av den rårivna potatisen och fyll i en kökhandduk och vrid ur vätskan. Det ska bli ganska så torr och trådig deg kvar när du kramat färdigt. Blanda den urvridna potatisen med den kokta pressade i en rejäl bunke! Knåda till en formbar deg och knåda väl. Tillsätt ca hälften av det potatismjöl som bildats på botten av grytan. Ett par nävar vetemjöl också! Salta sedan smeten med en nypa salt!
  3. Fläsket :Fläsket kan du förbereda och skära dagen innan, det blir godast då det får stå till sig lite och dra åt sig kryddpepparn! 1 kg sidfläsk mycket fint skuret kryddas med nystött kryddpeppar och finhackad gul lök. Förvara i kylskåp i en skål med plastfolié över natten.
  4. Dags att rulla :Forma små bollar och gör en urgröpning i mitten och fyll med mycket fläsk. Nyp ihop och släta till och rulla den jämn i handflatan. Bra att ha lite vatten på händerna. Lägg i kroppkakorna saltat kokvatten, låt sjuda ca 45 min - 1 timme! Servera med lingon, grädde & smör!



Från: http://kryddburken.wordpress.com/

Inga kommentarer: