Konsthallens sill med citron, kummin och vitlök
På Smak lägger kockarna in sin egen sill från grunden och använder den sedan till kummin-sillen som serveras bland annat på brunchbuffén. Men det här receptet har Rasmus anpassat till snabba ryck och färdig inläggningssill som till exempel femminuterssill.
8 portioner som smårätt
600 g inläggningssill, avrunnen vikt
4 äggulor
4 msk pressad citron
1 msk finrivet citronskal
4 dl neutral olja, t ex rapsolja
2 dl crème fraiche
0,5 dl kummin
2 stora färska vitlöksklyftor
några nypor socker
Rosta kumminen lätt i panna tills de precis börjar dofta. Tippa snabbt upp i en liten skål och ställ åt sidan. Det här är viktigt för det mildrar smaken på kumminen och minskar beskan.
Se till att äggulor, olja och citron har rumstemperatur. Lägg äggulorna i en matberedare med pressad citron, citronskal och mixa samman.
Tillsätt oljan, först i en mycket tunn stråle och sedan snabbare när du ser att majonnäsen börjar tjockna. Fortsätt tills du har en fin stadig majonnäs.
Rör crème fraichen smidig och rör sedan ner den i din majo. Pressa ner vitlök och rör ner kumminen men spara gärna lite till garnering.
Låt sillen rinna av ordentligt. Skär den i stora munsbitar. Vänd samman med kumminsåsen. Låt stå och dra i kyl, gärna över natten.'
från svd.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar