tisdag 7 juli 2009

Sill med citron, kummin och vitlök

Konsthallens sill med citron, kummin och vitlök
På Smak lägger kockarna in sin egen sill från grunden och använder den sedan till kummin-sillen som serveras bland annat på brunchbuffén. Men det här receptet har Rasmus anpassat till snabba ryck och färdig inläggningssill som till exempel femminuterssill.

8 portioner som smårätt
600 g inläggningssill, avrunnen vikt
4 äggulor
4 msk pressad citron
1 msk finrivet citronskal
4 dl neutral olja, t ex rapsolja
2 dl crème fraiche
0,5 dl kummin
2 stora färska vitlöksklyftor
några nypor socker

Rosta kumminen lätt i panna tills de precis börjar dofta. Tippa snabbt upp i en liten skål och ställ åt sidan. Det här är viktigt för det mildrar smaken på kumminen och minskar beskan.
Se till att äggulor, olja och citron har rumstemperatur. Lägg äggulorna i en matberedare med pressad citron, citronskal och mixa samman.
Tillsätt oljan, först i en mycket tunn stråle och sedan snabbare när du ser att majonnäsen börjar tjockna. Fortsätt tills du har en fin stadig majonnäs.
Rör crème fraichen smidig och rör sedan ner den i din majo. Pressa ner vitlök och rör ner kumminen men spara gärna lite till garnering.
Låt sillen rinna av ordentligt. Skär den i stora munsbitar. Vänd samman med kumminsåsen. Låt stå och dra i kyl, gärna över natten.'

från svd.se

Inga kommentarer: