måndag 9 juni 2014

Citronmarängpaj

Pajbotten:
  • 4 dl mjöl
  • 100g smör
  • 1 msk socker
  • 1 äggula
  • 1 msk vatten

Citronkräm
  • 4 citroner
  • 4 dl socker
  • 150 g smör
  • 6 ägg

Maräng:  
  • 4 äggvitor 
  • 2 dl socker


Blanda ner ägget och det kalla smöret i de torra ingredienserna för att göra pajboten. Låt vila i kylen i minst en halvtimme. Kavla ut i en pajform, nagga med en gaffel och grädda i 10 minuter i 175 grader.
Riv citronskalet fint, pressa ur saften, blanda båda skal och juice i en kastrull med smör och socker. Värm på låg värme tills det är smält och blandat. Häll ner äggblandingen i kastrullen med citronsmeten och värm försiktigt. Rör konstant i kastrullen tills det tjocknat och blivit kräm. Sila bort citronskalen.
Vispa först äggvitorna för sig till ett skum, häll i lite socker i taget och vispa tills det blivit en riktigt blank och toppig maräng.
Häll i lkrämen i skalet, bred på marängen. Grädda i 150 grader i 1 timme, känn på marängen, är den frasig? Annars sänk temperaturen till 120 grader och låt stå tills marängen blir frasig. Vänta helst i 2 timmar innan ni skär i pajen.

Inga kommentarer: