MÖRDEG
- 180 g smör
- 110 g florsocker
- 3 g salt
- 60 g äggula
- 340 g vetemjöl
- 1.5 st citron, skalet
- 3 st citroner, saften
- 200 g socker
- 4.5 st ägg
- 90 g smör
- 1 st gelatinblad uppblött i kallt vatten
- 110 g socker
- 37 g vatten
- 10 g socker
- 60 g äggvita
- 1 tsk citronsaft
- Blanda mördegen i en matberedare och ställ den i kylen någon timme. Kavla den sedan tunt och kläd en lämplig form. Baka av denna på 160 grader tills den stelnat och blivit gyllenbrun cirka 20 min.
- Sjud citronsaft, skal, socker och ägg. Vispa hela tiden för att undvika klumpar. Montera sedan i smör och smält sist i gelatin. Avsluta med att sila krämen genom en finmaskig sil.
- Koka 110 g socker och vatten tills detta blir 124 grader. Låt sockerlagen svalna till 115 grader. Tillsätt äggvita, 10 g socker och citronsaft. Vispa med en elvisp på maximal effekt i 3 minuter. Därefter vispas marängen kall på lite lägre hastighet.
- Stryk ut krämen i mördegsskalet och spritsa marängen ovanpå. Har du en bruléebrännare kan du ge marängen en snygg bränd yta.
Källa: Leif Mannerström
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar