söndag 9 november 2014

Citronpaj med italiensk maräng

MÖRDEG
  • 180 g smör
  • 110 g florsocker
  • 3 g salt
  • 60 g äggula
  • 340 g vetemjöl
CITRONKRÄM
  • 1.5 st citron, skalet
  • 3 st citroner, saften
  • 200 g socker
  • 4.5 st ägg
  • 90 g smör
  • 1 st gelatinblad uppblött i kallt vatten
MARÄNG
  • 110 g socker
  • 37 g vatten
  • 10 g socker
  • 60 g äggvita
  • 1 tsk citronsaft
  1. Blanda mördegen i en matberedare och ställ den i kylen någon timme. Kavla den sedan tunt och kläd en lämplig form. Baka av denna på 160 grader tills den stelnat och blivit gyllenbrun cirka 20 min.
  2. Sjud citronsaft, skal, socker och ägg. Vispa hela tiden för att undvika klumpar. Montera sedan i smör och smält sist i gelatin. Avsluta med att sila krämen genom en finmaskig sil.
  3. Koka 110 g socker och vatten tills detta blir 124 grader. Låt sockerlagen svalna till 115 grader. Tillsätt äggvita, 10 g socker och citronsaft. Vispa med en elvisp på maximal effekt i 3 minuter. Därefter vispas marängen kall på lite lägre hastighet.
  4. Stryk ut krämen i mördegsskalet och spritsa marängen ovanpå. Har du en bruléebrännare kan du ge marängen en snygg bränd yta.

Inga kommentarer: