söndag 9 november 2014

North Texas Red

Chili
  • 5 torkade ancho-pepparfrukter 
  • 1 chipotle-peppar 
  • 3 birdseye-pepparfrukter 
  • 4 jalapeno-pepparfrukter 
  • En kopp chilipulver
Övrigt
  • Sex burkar ljust öl, helst det mexikanska Corona.
  • Baconfett (eller olja)
  • 10 stora vitlöksklyftor, grovt hackade
  • 5 kilo oxkött, skuret i centimeterstora tärningar
  • En halv kopp mjöl
  • Två koppar mörk oxbuljong
  • 2 matskedar spiskummin
  • 2 matskedar oregano
  • 2 matskedar malda korianderfrön
  • 1/2 matsked socker
  • Salt, efter smak. Börja försiktigt!
  • Lite grovt majsmjöl, masa harina
Musik
  • Hank Williams
  • Buddy Holly
  • Joe Ely
  • Jerry Jeff Walker
  • Flaco Jiminez
  • Butch Hancock, 
  • Commander Cody and his Lost Planet Airmen 
  • Gram Parsons. 
  1. Börja med pepparn. Rensa bort stjälkar och frön. Koka den torkade pepparn 15 minuter under lock, ställ åt sidan och låtsvalna. Rensa och hacka den övriga pepparn. Ställ åt sidan. (Här är en varning på plats. Peppar är starkt. Den BRÄNNS. Se upp för ångorna när du kokar och tvätta händerna noga efteråt. Och tänk noga på vad då gör med fingrarna det närmaste dygnet. Om du petar dig i näsan kan du lika gärna göra det med lödkolven.)
  2. Fräs vitlöken mjuk och brun. Lägg i grytan.
  3. Öka värmen i stekpannan och börja stek köttet. Ta lite i sänder och rör om ordentligt så att bitarna steks på alla sidor. Lägg ner i grytan. Blanda mjöl och chilipulver. Strö över köttet i grytan.
  4. Sila av den blötlagda pepparn, men spara vattnet. Mosa den kokta pepparn, tillsätt sedan all peppar till köttet. Häll på pepparvattnet, oxbuljongen och öl tills vätskan täcker köttet. Koka upp. 
  5. Låt chilin småkoka. Rör ner spiskummin, oregano och koriander. Rör ofta så att mästerverket inte bränns fast i botten. Fortsätt kokningen tills köttet börjar falla sönder. Det bör ta två, tre timmar.
  6. Det kan hända att chilin är lite lös när den närmar sig slutkokningen. Riktiga Texasbor reder den då med grovt majsmjöl.
  7. Ta av grytan och skumma bort det fett som samlats ovanpå. 
  8. Servera chilin i små, djupa tallrikar. Många gillar att äta den med majschips till, en klick cremé fraiche eller lite grovt riven cheddarost ovanpå. Servera sallad, bröd, guacamole (avocadoröra) och stora mängder ljust öl till. 
Anpassad från
http://www.hornfeldt.se/chili

Denna text får fritt spridas och kopieras under förutsättning
att ni inte blandar bönor i chilin.

Inga kommentarer: