Smörrebröd med sill
| ||
Portioner: 6
Tid: Över 60 minuter
Ingredienser:
Marinerad sill:
3 salta islandssillar ur tunna
2 1/2 dl äppelcidervinäger
2 1/4 dl socker
1 dl äppelmust (juice)
3 stora dillkronor (alt 1/2 tsk dillfrö)
1 liten lök, skuren i ringar
2 lagerblad
6 svartpepparkorn
Morotskompott:
1/2 kg morötter
saft av 2 apelsiner, rivet skal
av den ena
en nypa saffran ca 25 ståndare
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 tsk socker
7 torkade nypon utan kärnor
(finns i hälsokostaffärer)
pressad citron
salt och peppar
Syrad grädde:
2 dl vispgrädde
3 msk pressad citron och rivet skal
salt och peppar
rödlök, färsk dill, surdegsrågbröd till servering
Tid: Över 60 minuter
Ingredienser:
Marinerad sill:
3 salta islandssillar ur tunna
2 1/2 dl äppelcidervinäger
2 1/4 dl socker
1 dl äppelmust (juice)
3 stora dillkronor (alt 1/2 tsk dillfrö)
1 liten lök, skuren i ringar
2 lagerblad
6 svartpepparkorn
Morotskompott:
1/2 kg morötter
saft av 2 apelsiner, rivet skal
av den ena
en nypa saffran ca 25 ståndare
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 tsk socker
7 torkade nypon utan kärnor
(finns i hälsokostaffärer)
pressad citron
salt och peppar
Syrad grädde:
2 dl vispgrädde
3 msk pressad citron och rivet skal
salt och peppar
rödlök, färsk dill, surdegsrågbröd till servering
Koka upp vinäger, socker, äppelmust, dillkronor/frö, lök, lagerblad och pepparkorn till marinaden och koka i 10 min. Kyl lagen till max 10 grader och lägg i de urvattnade filéerna, lägg eventuellt något tungt ovanpå för att hålla dem under lagen. Marinera gärna i 3–4 dagar.
Morotskompott: Skala morötter, schalottenlök och vitlök, och skär i skivor. Lägg dem i en gryta med resten av ingredienserna, undantaget nypon, lägg på ett lock och ånga/koka tills allt är mjukt, 15–20 minuter.
Ta av locket när allt är mjukt och låt vätskan koka in tills det återstår 1/2 dl. Lägg därefter blandningen i en mixer och kör till grov puré. Skär nypon i tärningar och ånga dem möra i lite apelsinsaft och 1 tsk socker och blanda ner dem i purén, smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Syrad grädde: Blanda samman alla ingredienser och låt stå på köksbordet i några timmar. Ställ därefter in blandningen i kylskåpet över natten. Konsistensen blir helt fast.
Lägg den avrunna sillfilén på smörat rågbröd, forma "ägg" av vardera morotskompott och syrad grädde, avsluta med rödlök i ringar och dill.
Från DN
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar