Blanda först
2dl grovt rågmjöl
1dl hela linfrön
1dl havre- eller vetekli
1-2 dl solrosfrön
1 msk ägg till pensling
5 dl sesam- eller solrosfrön
1dl hela linfrön
1dl havre- eller vetekli
1-2 dl solrosfrön
1 msk ägg till pensling
5 dl sesam- eller solrosfrön
salt
kokhett vatten
Dessutom behövs
1/2pkt jäst(25g)
2 dl ljummet vatten 9-10dl vetemjöl
2 dl ljummet vatten 9-10dl vetemjöl
2-3 dl vetemjöl extra
1 st
Tillagning:
- Mät upp rågmjöl, linfrö, kli, solrosfrö och salt i en bunke. Slå över 5 dl kokhett vatten och rör om. Låt stå 1-2 timmer.
- Rör sedan ner jästen i ljummet vatten och blanda ner i bunken. Tillsätt den första mängden vetemjöl. Arbeta ihop degen och låt den jäsa med en handduk över bunken 1 timme.
- Strö ut 2 dl vetemjöl på bakbordet och tippa ut den jästa degen. Knåda igenom degen med lätta tag och mjölade händer. Forma degen till en tjock rulle och lägg den på papperskläddplåt.Jäsca30minuter.
- Pensla det utbakade brödet med uppvispat ägg och strö över sesamfrön eller solroskärnor.
- Grädda först brödet i 250°C i 15 min. Sänk därefter värmen till 150°C och grädda i ytterligare 25-30 minuter. (ett stort bröd)
Från "Kärlek, Oliver och Timjan"
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar