Ingredienser:
2 ½ dl chana dhal eller eller röda linser
6-7 dl vatten
½ dl olja, jag använder ibland Smör och rapsolja
1 tsk hel spiskummin
1 tsk brunt senapsfrö
½ tsk torkad röd chili
kanelstång
1 lök, finhackad, jag tycker det är gott med schalottenlök, då går det åt ett par stycken
6 vitlöksklyftor, finhackade
2-3 cm färsk ingefära, riven
½ tsk gurkmeja
1 tsk salt
2 tomater, hackade eller två msk hackade burktomater
1 grön chili, delad på längden
hackad färsk koriander
1. Skölj chana dal eller linserna och koka dem tills de är mjuka, hur lång tid det tar brukar stå på förpackningen.
2. Under tiden linserna kokar gör du kryddoljan. Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg i spiskummin och bruna senapsfrön, låt steka några minuter tills fröna poppar.
3. Sänk värmen och lägg i torkad röd chili, kanelstången och den hackade löken, stek tills löken är mjuk och genomskinlig.
4. Lägg i vitlöken, ingefäran, salt, gurkmejan samt de hackade tomaterna och stek ihop några min.
5. Tillsätt den gröna chilin och hackad koriander, stek några minuter till.
6. Blanda kryddoljan med linserna, späd med vatten till önskad konsistens och smaka av med salt. Koka sakta ihop i cirka 10 min.
Servera med basmatiris, yoghurt, valfri pickle och naan eller annat gott bröd.
2 ½ dl chana dhal eller eller röda linser
6-7 dl vatten
½ dl olja, jag använder ibland Smör och rapsolja
1 tsk hel spiskummin
1 tsk brunt senapsfrö
½ tsk torkad röd chili
kanelstång
1 lök, finhackad, jag tycker det är gott med schalottenlök, då går det åt ett par stycken
6 vitlöksklyftor, finhackade
2-3 cm färsk ingefära, riven
½ tsk gurkmeja
1 tsk salt
2 tomater, hackade eller två msk hackade burktomater
1 grön chili, delad på längden
hackad färsk koriander
1. Skölj chana dal eller linserna och koka dem tills de är mjuka, hur lång tid det tar brukar stå på förpackningen.
2. Under tiden linserna kokar gör du kryddoljan. Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg i spiskummin och bruna senapsfrön, låt steka några minuter tills fröna poppar.
3. Sänk värmen och lägg i torkad röd chili, kanelstången och den hackade löken, stek tills löken är mjuk och genomskinlig.
4. Lägg i vitlöken, ingefäran, salt, gurkmejan samt de hackade tomaterna och stek ihop några min.
5. Tillsätt den gröna chilin och hackad koriander, stek några minuter till.
6. Blanda kryddoljan med linserna, späd med vatten till önskad konsistens och smaka av med salt. Koka sakta ihop i cirka 10 min.
Servera med basmatiris, yoghurt, valfri pickle och naan eller annat gott bröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar