lördag 14 juni 2008

Gulyás leves (Gulaschsoppa)

4 portioner

  • Finhacka en stor gul lök. Fräs i 2 msk matolja.
  • Strö över 1 tsk starkt paprikapulver.
  • Lägg i 4 hg tärnat nötkött av billigt snitt (bog är utmärkt, det ska gärna vara ganska fett).
  • Tillsätt 2 tsk salt, en skivad paprika (gärna en grön spetsig "snackpaprika"), en tomat (eller tomatpuré och vatten).
  • Koka upp och låt puttra under lock tills köttet nästan känns klart.
  • Tillsätt 2 hg av skivade rotfrukter: Morot är obligatoriskt, komplettera gärna med palsternacka eller persiljerot. Till det 3 hg fast potatis, strimlad eller tärnad.
  • Ha i generöst med hel kummin. Späd med 1,2 l vatten. Låt koka upp under lock och låt sedan puttra tills morötterna känns färdiga.
  • Sist smakar man av med skivad röd paprika, salt och skivad spansk peppar efter smak.

Nudlar

För att få en matigare soppa brukar jag göra "degnudlar", även detta efter ungersk förlaga.

  • Blanda 100 g vetemjöl, 1 ägg och lite salt, det ska bli en hård deg.
  • Rulla ut till tunna grissini-liknande stavar i mer mjöl.
  • Skär av tunna skivor (5x5x2 mm). Lägg dem i en skål med mjöl, skaka allteftersom för att undvika att bitarna tar fast i varandra.
  • Sila degbitarna från mjölet. Lägg i dem i den nästan färdiga soppan; när de är helt vita är de klara.
Dricka? En söt ljus enkel lager - Åbro Original borde funka. Efteråt en skvätt rumstempererad Unicum!


Från: http://ofiltrerat.blogspot.com/2008/05/gulys-leves.html

Inga kommentarer: