lördag 14 juni 2008

Marinerad fläskkarré

6 portioner

Tid: 1 timme 45 minuter (+ ev kryddmarinering över natten)

Apelsin och rosmarin är fina vintersmaker tillsammans med det saftiga
fläskköttet. Knepet är att steka karrén länge så att den blir riktigt
mör.
  • 1200 g fläskkarré
  • 1 apelsin, väl tvättad och skivad
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl köttbuljong
  • salt, nymald svartpeppar
Örtblandning:
  • 3 kvistar färsk rosmarin
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk senapsfrö
  • 1 tsk kummin
  • 1 lagerblad
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • 2 apelsiner, det rivna skalet
  • 1/2 dl olivolja
Till servering:
  • Olivpotatis
  • Citrusbräserade endiver
  1. Börja med örtblandningen: Hacka rosmarin lite slarvigt. Stöt fänkålsfrö, senapsfrö, kummin, lagerblad och vitlök i en mortel.Blanda med rosmarin, apelsinskal och olivolja i en liten skål. Täck med folie och låt stå i kylen över natten.
  2. Sätt ugnen på 220˚ C. Skär bort hinnor och senor från karrén och gnid in den med salt och peppar och sedan med örtblandningen.
  3. Lägg karrén i en långpanna, lägg skivad apelsin och några extra kvistar ovanpå och häll sedan vin och buljong runt om. Sätt in stekeni ugnen.
  4. Sänk värmen till 125˚C efter tio minuter. Stek tills innertemperaturen är 85˚C, ca 1 1/2 timme. Ös gärna med spadet några gånger under stektiden.
  5. Tag upp steken och låt den vila en kvart innan den du skär den i skivor. Servera med den kryddiga skyn och citrusbräserade endiver och olivpotatis.
Från Taffel.se, Receptmakare: Karin Fransson

Inga kommentarer: