torsdag 28 juli 2016

Falafel


  • 500 g torkade kikärter

koriander/vitlök/sesam
  • 15 g färsk koriander
  • 25 g vitlök, finhackad eller riven
  • 20 g skalade sesamfrön
  • 1 msk salt
  • 1 1/2 tsk hel spiskummin
  • 1 1/4 dl vatten

persilja/gul lök
  • 100 g gul lök, finhackad
  • 1 dl finstrimlad slätpersilja
  • 1 msk salt
  • 1 1/2 tsk hel spiskummin
  • 1 1/4 dl vatten
  • Vegetabilisk olja (ej olivolja)

  1. Lägg kikärter i blöt i en skål med rikligt med kallt vatten i 14 timmar. Byt vatten med några timmars intervall. Skölj dem med nytt vatten.
  2. Mal kikärterna i en köttkvarn med grov hålstorlek till en fuktig färs - det är oerhört viktigt för konsistensen och slutresultatet att du inte bara mosar dem med i en mixer!
  3. Blanda färsen med någon av smaksättningarna ovan. Låt stå i minst 30 minuter. Så här långt kan du förbereda innan fritering. Det går även bra att frysa färsen innan du blandar i kryddorna och tina upp den samma dag som du ska fritera falaflarna.
  4. Forma falaflar med en tång, mellan två teskedar eller med händerna. Se till att blöta redskapen mellan varven så att falaflarna blir lätta att forma (ungefär som när du skopar glass). Lägg falaflarna direkt i fritöskorgen – de tål inte att flyttas runt till en början.
  5. Hetta upp oljan till 180 grader i en tjockbottnad kastrull eller i en fritös. Fritera tio-femton stycken falaflar åt gången så att det inte blir för trångt i korgen. Undvik att röra falaflarna innan de stabiliserat sig på ytan, då kan du ruska lite på dem så att de separeras. När de är lätt guldbruna och flyter upp är de färdiga. Frestas inte att fritera dem för länge, då blir de knallhårda efter en kort stund i rumstemperatur.

Receptmakare: Ilan Shofer/Anna Billing, från www.taffel.se

Inga kommentarer: